71

Откриха трети масов гроб в Газа! САЩ спряха оръжията за Израел

49 тела са били извадени от нов масов гроб, открит в болница "Аш Шифа"

 

Правителството на "Хамас" в Ивицата Газа обяви днес, че 49 тела са били извадени от нов масов гроб, открит в болница "Аш Шифа" - главния болничен комплекс на палестинския анклав, предаде АФП, цитиран от dnes.dir.bg.

"Намерен е трети масов гроб в болничния комплекс "Аш Шифа", заяви пресслужбата на правителството на "Хамас" и добави: "Досега са извадени 49 тела".

Пред руините на болницата, опустошена от боевете между израелската армия и "Хамас", журналист на АФП успя да види около 10 чувала с тела, извадени от спасителите от министерството на здравеопазването на ивицата Газа, която от 2007 г. се управлява от "Хамас", добавя БТА.

"Тела са разложени", казва пред АФП Мотасем Салах, управител на спешното отделение на болницата.

В края на април палестинските власти съобщиха, че около 30 тела са били извадени от два масови гроба в болница "Аш Шифа", която беше сцена на двуседмични израелски военни операции между средата на март и началото на април.

Болниците в ивицата Газа са обект на ожесточени атаки от началото на военната операция на Израел в палестинския анклав, последвала нападението на бойци на "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври.

Израелската армия обвинява "Хамас", че използва болниците за военни цели - нещо, което палестинското движение отрича.

Досега са извадени 520 тела от "седем масови гроба", открити в три различни болници в ивицата Газа от април насам, посочва АФП.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е взел решение да задържи доставката на високоексплозивни боеприпаси за Израел в контекста на плановете на Израел да извърши офанзива в Рафах, на която Вашингтон се противопоставя, ако не бъдат предоставени нови гаранции за сигурността на мирните граждани, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.

"От самото начало заявихме много ясно, че Израел не трябва да предприема голяма атака в Рафах, без да отчита и защитава цивилните, които се намират в това бойно пространство. И отново, тъй като преценихме ситуацията, спряхме една доставка на боеприпаси с голям полезен товар", каза той по време на изслушване в Сената, добавя БТА.

"Не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка", добави той.

Израелските военни съобщиха днес, че са отворили отново пропускателния пункт "Керем Шалом" в Газа, който беше затворен в продължение на няколко дни, но ООН заяви, че все още не е влязла никаква хуманитарна помощ. Освен това от палестинска страна няма кой да я получи, след като работниците са избягали по време на израелското военно нахлуване в района, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано днес Фондът на ООН за населението съобщи, че основната гинекологична болница в пренаселения южен град Рафах е спряла да приема пациенти. Лечебното заведение е извършвало около 85 от общо 180 раждания дневно в Газа преди ескалацията на боевете между "Хамас" и израелските войски в покрайнините на Рафах, отбелязва Ройтерс.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?