Следвайте ни

Откриха телата на 13 отвлечени цивилни в пещера в Северен Ирак 

viber icon

Телата на 13 цивилни турски граждани, отвлечени от кюрдски бунтовници, са намерени в пещера в Северен Ирак, съобщиха турските власти.


Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че 12 от жертвите са били простреляни в главата, а един е починала от рана от куршум в рамото. Телата им бяха открити от турски войски в района на Гара близо до турската граница по време на операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК).


"При претърсвания на пещера, която беше взета под контрол след интензивни сблъсъци, бяха намерени телата на 13 от отвлечените ни граждани", каза Акар от оперативен център в Шърнак от турската страна на границата.


Жертвите са били убити в началото на операцията по завземане на пещерата, каза Акар, добавяйки, че „всички терористи там ... са неутрализирани“.

 


Самоличността на турските граждани не беше разкрита и Акар заяви, че отвличането им не е било разкрито преди това поради съображения за сигурност. 


Мащабна операция на турската армия, започнала на 10 февруари, доведе до това, че 48 бойци от ПКК, включително двама старши членове, бяха „неутрализирани“, каза Акар.


Лагери с боеприпаси и бази на ПКК в планинския регион бяха унищожени по време на операцията, която нанесе въздушни удари. ПКК използва бази в северен Ирак, за да предприеме трансгранични атаки срещу Турция.


Трима турски войници загинаха по време на операцията и трима бяха ранени, добави Акар.


Десетки хиляди хора са били убити, откакто ПКК, която е определена за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз, предприема военни действия в района от 1984 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай