49
Следвайте ни

Откриха статуи на 2000 години в храм на богинята Деметра в Турция

viber icon

Две статуи, за които се смята, че датират от 2000 години, бяха открити по време на разкопки в древния римски град Блаундус в Западна Турция.


Блаунд, известен още като Блаундос, е построен за първи път от македонци, дошли в Анадола, днешна Турция, след военния поход на Александър Велики. Руините на древния град, разположен в днешния квартал Улубей на провинция Ушак, по-късно са окупирани от римляните.


Изкопните работи за разкриване на античния град, които започнаха през 2018 г., в момента са фокусирани върху района, където се намира храм, посветен на гръцката митологична богиня Деметра.


Говорейки пред Анадолската агенция (AA), Бирол Джан, преподавател в Археологическия отдел на Университета Ушак, каза, че екипът е открил две статуи в двора на храма, разположен в центъра на града.


Кан, който ръководи разкопките, каза, че една от откритите статуи е била висока 185 сантиметра без глава, а на другата липсват главата, дясната ръка и двата крака.


„Все още не знаем дали статуите са били в храма или са от уличните монументи“, каза той, добавяйки, че продължават по-нататъшни проучвания за откритието.


„И двете находки са мъжки мраморни статуи. Все още не сме определили кои са те – дали са богове, императори или държавници“, каза Кан.


Отбелязвайки, че статуите може да са вдъхновени и създадени в стила от римската епоха, той каза: „Можем да кажем, че изкуството на скулптурата е в своя връх от втората половина на четвърти век пр.н.е."

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?