49

Откриха статуетки на Аполон на 2600 години в най-стария център на пророчеството в света

Статуетки на Аполон, открити по време на разкопките в Кларос - най-стария център на пророчеството в света според археологическите данни, са изложени за любителите на историята за първи път в Археологическия музей в Измир.

Разкопките продължават в древния пророчески център Кларос, който е посветен на Аполон, бог, свързан с огъня, светлината и слънцето в гръцката митология, в район Мендерес в западната турска провинция Измир. Смята се, че статуите, които са открити в центъра на пророчествата, са на около 2600 години.

Анадолска агенция

Бюст на Аполон, седем статуетки на Аполон за първи път бяха представени на любителите на митологията в Съкровищницата на Археологическия музей в Измир.

Смята се, че базалтовият печат е на 2800 години, докато статуетките от теракот на Аполон са на 2500 години. А мраморният бюст на Аполон се смята, че датира от преди 2000 години.

Анадолска агенция

Директорът на археологическия музей в Измир Ченгиз Топал каза пред Анадолска агенция (AA), че в митологията Аполон, синът на Зевс и Лето и близнакът на Артемида, се споменава като бог от анадолски произход.

Обяснявайки, че култът към Аполон обикновено се свързва с водоизточника и пещерата, Топал заявява, че Аполон, който е и богът на безсмъртната младост, е изобразен като млад, красив, безбрад ​​мъж с къдрава коса, която се спуска до раменете. Той държи лира в ръката си.

"Тъй като се смята, че Аполон носи мир в обществото, както и хармония в музиката, този ​​митологичен персонаж, разглеждан като основател на градовете и защитник на законите, е бил от голямо значение в древни времена“, допълни Топал.

Най-значителният артефакт,  част от най-новата експозиция в музея е 2000-годишният бюст на Аполон, изобразяващ гръцкия бог, според Топал. Директорът на музея допълни, че през юни музея в Измир подготвя нова зала посветена на Афродита, известна като богинята на любовта и красотата в митологията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?