44
Следвайте ни

Откриха следи от непозната цивилизация в Тибет

viber icon

Участници в научна археологическа експедиция в Китай са открили древни скални рисунки, докато са проучвали района на езерото Намцо в Тибет. В близост до рисунките са открити и каменни инструменти и гробници.

Експертите са убедени, че тези артефакти могат да свидетелстват за съществуването на мистериозна древна номадска цивилизация в този район, съобщават световните издания. Учени са открили цял клъстер от петроглифи в северната част на Цинхай-Тибетското плато, съобщава CGTN, цитирана от Блиц.

Смята се, че авторите на тези рисунки са древни номади, които са били в тесен контакт с други етнически групи. Имало е културен обмен между номадите и тези други хора.

В скалните рисунки се забелязват мотиви, характерни за древните китайци. Очевидно номадите са били в контакт и с китайците от племето хан.

Археолозите са открили надписи под формата на китайски йероглифи. По това време Китай вече е съществувал писмен език.

Учените смятат, че районът на езерото Намцо е бил място, където са се смесвали различни култури, тъй като се е намирал точно на древния Път на коприната. Номадите организирали и жертвоприношения. Учените са открили следи от техните ритуали. Кого точно е почитала древната цивилизация, все още не е установено.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аз съм  Веска

Аз съм Веска

08.10.2021 | 21:02

Оооо' от кого са пред китайските йероглифи. Пак сме ние . Родословието им започва от Хан. Допускам 'ЧЕ са се прекланяли пред черните камъни. Още от дълбока древност е останало преданието' да ги вдигат на пирамидки. Преклонение пред Бастет. Това е покана за посещение.

Отговори
1 0
Васко

Васко

08.10.2021 | 23:31

Права сте.. често се е срещал скален надпис състоящ се от три йероглифа! :DD

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?