Следвайте ни

Откриха реставрираната кула Галата с грандиозно шоу в Истанбул СНИМКИ

viber icon

С грандиозно светлинно шоу и концерт на живо, във вторник вечерта беше официалното откриване на кулата Галата, в историческия квартал Галата в Истанбул.

Историческата постройка, която е един от символите на града от хилядолетие, която беше в процес на реставрация през последните години, беше отворена за посетители днес с официална церемония, придружена от концерт на певицата Зейнеп Бастик и джаз групата "Унинвайтед Джаз бенд", видео мапинг, уникално аудио-визуално светлинно шоу и разбира се множество фойерверки.

Реставрацията е част от големия проект "Културен път Бейоглу", в едноименния район, спонсориран от министерството на културата и туризма. 


Откриването на кула Галата се проведе с участието на министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, неговата съпруга Первин Ерсой, както и областния управител на Истанбул Али Уерликая и кметът на район Бейоглу, Хайдар Али Йълдъз. 

Специалният концерт и цялото шоу за откриването бяха излъчени на живо от някои турски медии, както и през социалните мрежи.

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви пред медиите следните детайли за кулата Галата:

"Ще се изкачите до терасата на кулата с новия панорамен асансьор. И след това ще се спуснете по обновените стълби. Докато се слизате ще посетите експозициите по етажите на тотално обновената и реорганизирана кула. Ще получите информация в музея, като разгледате историческите и археологическите ценности на Истанбул. Кулата Галата ще се превърне в център за ориентиране в Истанбул.

Ако се питате какво стана с ресторантът или кафенето вътре в кулата? Наоколо има ресторанти и кафенета, които са достатъчни. Не трябва да печелим пари от това. Използвахме цялото пространство, изграждайки модерен музей отвътре, използвайки атракционната постройка, тъй като тя привлича туристите от страната и чужбина. Освен основната музейна експозиция, в обекта ще има дигитални събития и експозиции.", допълни министър Ерсой. 

Кулата в квартал Галата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан.

Първоначално е построена от дърво в квартала на генуезците, а през май 1433 г. е изградена повторно от камък. В миналото се е използвала за склад и мелница от генуезците, тъй като района е бил най-голямото търговско средище в града.

Височината ѝ достига 61 м. При реставрацията ѝ от 1964 – 1967 г. е достроен конусообразен покрив, който съществува и до днес. 

При тази реставрация на кулата са били направени и някои други вътрешни конструктивни реформи, като е имало ресторант и бар, които с последното обновяване сега са премахнати и сградата е получила отново автентичния си вид.

Кулата Галата днес е една от главните туристически атракции на Истанбул, като на последния етаж има тераса с неописуема гледка над Истанбул. До терасата на кулата може да се стигне по стълба със 143 стъпала или с модерен стъклен асансьор.  
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?