3906

Откриха реалистична статуя на мъж на 10 хиляди години в Гьобеклитепе

Вълнуващи находки бяха разкрити тези дни, по време на разкопките в Гьобеклитепе и Карахантепе, в Югоизточна Турция. Мястото се нарича нулевата точка на историята със своите находки от 12 хиляди години. Обектът е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

 

По време на продължаващите архелогически работи в района, за първи път е открита човешка статуя с височина 2,3 метра, датираща от над 10 хиляди години и много триизмерни човешки глави. 

 

Открити са и статуи на дива свиня и лешояд.

 

Произведението, върху чиято повърхност могат да се видят остатъци от червени, бели и черни пигменти, е първата рисувана скулптура от периода достигнала до наши дни. 

 

Статуята на диво прасе, открита в Гьобеклитепе, е открита на място с декорации, за които се смята, че са H-образен символ, полумесец, две змии и три човешки лица или маски.

 

По време на разкопките, проведени в Карахантепе, е извадена на бял свят една от най-реалистичните скулптури на човек от периода.

 

Високата 2,3 метра статуя, която е един от най-впечатляващите образци на праисторическото изкуство с реалистично изражение на лицето, е намерена непокътната от археолозите. 

 

Статуя на лешояд, поставена на стената, и каменни плочи, покриващи пода, са открити в зоната, където е намерена друга легнала статуя ,на човек, която подчертава ребрата, гръбначния стълб и раменните кости, напомняща на мъртвец.

 

Уникалните артефакти бяха открити в рамките на проекта „Каменни хълмове“ с подкрепата на турското министерство на културата и туризма, в Гьобеклитепе, окръг Шанлъурфа.

 

Изследванията хвърлят светлина върху праисторията, като доведоха до много важни открития в световен мащаб.

 

Ръководилят на разкопките на 12 археологически обекта в района на Гьобеклитепе проф. д-р Неджми Карулс подели за Анадолската агенция (АА), че са много развълнувани и щастливи от новото откритие.

 

Тази година се натъкнахме на находки, които интересуват и вълнуват всички ни. Разбира се, ще можем да разберем и споделим по-ясно резултатите от разкопките и работата, която сме свършили след анализи през зимните месеци. 

 

Резултатите, които постигнахме специално в Карахантепе, са много впечатляващи. Целият този процес датира най-малко от 10 500 години

 

В първите примери виждаме, че хората са изобразени в много схематизирани, прости линии, без да са преувеличени. В по-късните етапи на процеса виждаме, че това се променя и човешките изображения започват да стават все по-монументални, докато животинските изображения постепенно намаляват и човешките изображения започват да заемат тяхното място. Много триизмерни скулптури на човешки глави бяха открити в Карахантепе. „Виждаме, че всички човешки образи са мъжки“, допълни Карул.

 

 

Карул уточни, че тази година са се фокусирали върху защитата на Гьобеклитепе, особено поради риска от земетресения.

 

„Освен това планирахме да продължим разкопките в някои точки в зони, покрити с покриви и през зимата. Достигаме до края на изследванията на обекта.

 

Ще споделим резултатите за това място в близко бъдеще. Гьобеклитепе е очарователно място за хората и нас досега. То е изненадвало археолозите винаги до сега. Все още очакваме изненадващи открития. Ще ги споделим с вас, когато приключим работата си. Ние също започнахме работи в зоната, известна като „Лъвската сграда". В същото време продължават проучванията за опазване и защита на обекта след земетресенията в района от февруари.

 

Лий Клере, координатор на Германския археологически институт, който помага при разкопките в района, заяви, че те като екип също са много щастливи от откритията и успешните работи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?