Следвайте ни

Откриха портата в Града на гладиаторите СНИМКИ 

viber icon

Археолози и природозащитници в район Мугла в югозападна Турция наскоро завършиха работите по разкриване и възстановяване на северната градска порта на древния град Стратоникея, известен някога като „Градът на гладиаторите“. Тази порта е водела към друг  близкия античен култов град Лагина.

Разкопките, реставрацията и консервацията продължават през цялата година в древния град Стратоникея. Уникалния обект е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство, разположен в близост до град Ятаган в област Мугла, недалеч от курорта Бодрум. 

Археолозите работят щателно в древния град, който е едно от редките места, където съжителстват исторически артефакти от елинистическия, римския, византийския, османския и републиканския период.

Като част от усилията за реставрация, северната градска порта и колоните на площада с лице към входа на града сега са издигнати отново.

Професор Билал Сьоют, директор на разкопките в двата древни града, заяви, че Стратоникея е най-големият мраморен град в света и че те са започнали работа по северната градска порта преди две години.

Сьоют заяви, че са извършили изкопни и възстановителни работи в северната порта, западната улица, театъра, селския площад и новооткритите райони в древния град.

Портата към града на гладиаторите е била разрушена при земетресение през 139 г.

Сьоют подчерта значението на възстановяването на портата. "Поставяхме поетапно камъните, арките и дори капаците на арките върху ключовите камъни на портите. По този начин издигнахме отново портата в своя пълен бляскък. През нея в миналото са идвали гости от близкото светилище в древния град Лагина, който по това време е водещ религиозен център.

Лагина е друг град на територията на Стратоникея, в древна Кария, също изследван от този екип археолози и отворен за посещение. Той съдържал важен храм на Хеката, в който всяка година се празнували големи празници.", каза професора пред Анадолската агенция (AA).

"Районът, в Стратоникея, където се намира северната порта, е едно от важните места на града. Там е било и главното тържище на района. Той е много важен както за града, така и за целия район. Това е единствения комплекс с две входни порти и фонтан с паметник между тях. Той има две фасади и е украсен с подове и множество статуи", каза той.

„Внушителната порта е построена с финансовата подкрепа на римския император Антонин Пий. Сега приблизително 1870 години след разрушаването ѝ ние я съживихме, допълни проф. Сьоют и допълни: "Централната улица на града пък е построена с по времето на император Максим и също е била силно повредена при мощно земетресение през 365 г."

В селището векове на ред живота е продължил, като хората съжителстват с културни останки и елементи от класическия, елинистическия, римския, византийския и турския период и така правят този туристически обект, зона за пътуване на посетителите през историята

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?