Следвайте ни

Откриха писмо на повече от век, пренасяно от гълъб СНИМКА

viber icon

Невероятна история за писмо, изпратено преди повече от век от германски войник по гълъб-куриер, и намерено случайно в наши дни, ни съобщава Би Би Си.

През септември двойка, разхождаща се в източния френски регион Елзас, се натъкна на малка алуминиева капсула насред полето.

Вътре беше съобщение, написано на едва четлив немски език. Изглежда, че съобщението носи датата 1910 или 1916 г.

Доминик Жарди, уредник на музея Ленж близо до мястото, където е направено откритието, смята, че 1910 г. е по-вероятно, съобщи „Льо Паризиен”.

Описвайки находката като "супер рядка", той каза пред вестника, че капсулата вероятно е излязла на повърхността на почвата с течение на времето, както става с много останки от времето на Първата световна война.

Войникът е бил базиран в Ингерхайм, тогава част от Германия, но сега във Франция.

Музеят в Орбе отбелязва битката за хълма Ла Ленж в планините Воз през 1915 г. - една от най-кървавите от войната 1914-18 г..

Двойката донесла находката си в музея, където съобщението и неговият контейнер вече ще станат експонат.

Жарди се свърза с немски приятел, за да преведе депешата, която беше написана с немски готически шрифт и подробно описва германските военни маневри.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Български Пощи

Български Пощи

11.11.2020 | 00:34

Гълъбът е наш,пуснахме писмото преди 100 години,но без джипиес се загубил хайвана. Той е от специална порода- гълъб столетник.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?