46
Следвайте ни

Откриха опасен химикал в цитруси от Турция

viber icon

Европейският съюз отхвърли няколко партиди лимони, мандарини и грейпфрути от Турция поради високи нива на остатъци от хлорпирифос, молекула, забранена в блока. Това съобщи турският инженер по храните Бюлент Шък.

Той сподели съответната уеб страница на Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), източник за докладване на проблеми с безопасността на храните в рамките на ЕС, документиращ отхвърлянето.

„Хлорпирифос е много вреден за нервната система на децата и употребата му е забранена в ЕС.” — обяви Шик в туит, маркирайки турското министерство на земеделието.

Турция е основен износител на хранителни продукти за ЕС и е постигнала голям напредък в безопасността на храните. 

ЕС многократно подчертава, че Турция трябва да постигне по-нататъшен напредък, за да изпълни изцяло стандартите на блока, особено по отношение на остатъци от пестициди в продуктите.

Хлорпирифос е евтин и ефективен пестицид, който е на пазара от 1965 г.

Изследователи публикуваха първото проучване, свързващо хлорпирифос с потенциална вреда за развитието на децата през 2003 г. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?