Следвайте ни

Откриха нова трамвайна линия покрай Желязната църква в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Първият участък от трамвайната линия T5 Еминьоню-Алибейкьой, дългоочакван от истанбулците и гостите на града, влезе в експлоатация между квартал Джибали и северната му терминална гара Алибейкьой.

По време на церемонията по откриването, проведена на 1 януари, към която се присъединиха председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу и лидерът на "Добрата" партия Мерал Акшенер, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, избран от РНП, каза, че линията ще подпомогне достъпът до редица ключови туристически обекти в районите, които обслужва, както и техните жители.

Поради новогодишния комендантски час в Турция, който приключи днес сутринта в 5 часа, официалната дата за влизане в експлоатация беше определена за днес, 4 януари. Линията ще бъде безплатна през първите 10 дни.

Трамвайната линия е с изключителна важност и свързва квартал Еминьоню, главната порта към историческия полуостров на Истанбул и неговите емблематични забележителности, до кварталите Балат и Фенер, в които се помещава Българската желязна църква "Свети Стефан", Гръцката православна патриаршия и много други забележителности на гръцките православни и еврейски общности, както и религиозния квартал Еюп.

Строителството за първи път започна на линията T5 през 2016 г. и беше забавено поради наземни проблеми по крайбрежието на Златния рог. Това е първата трамвайна линия в Турция, която използва наземно захранване, а не въздушна контактна линия.

В момента действащата част се състои от 12 спирки с дължина 8,8 километра, която следва южния бряг на Златния рог и преминава през кварталите Фатих и Еюпсултан.

С еднопосочен капацитет до 12 хиляди пътници на час, T5 позволява трансфери до кабинковия лифт TF2 Еюпсултан-Пиер Лоти и метролинията M7 Меджидийекьой-Махмутбей.

Останалата част от линията, която ще бъде открита по-късно, за сега ще се обслужва от автобуси на градския транспорт, до приключване на работата, ще осигури трансфери до ключовия транспортен хъб Еминьоню. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?