4020

Откриха непознат досега вирус в дълбините на морето

Открит е невиждан досега вирус в най-дълбокото място на Земята-Марианската падина.

Потапяйки се на 11 000 метра под повърхността на Тихия океан в най-ниската си точка, мътните дълбини на изкопа между Индонезия и Япония са дом на безброй странни същества, включително морския дявол и акулата гоблин, пише metro.

Освен това океанът е дом на милиарди микроскопични жители – бактерии – и някои от тях са заразени с новооткрит вирус.

„Където има признак на живот, можете да се обзаложите, че има и наличие на вируси“, казва д-р Мин Уанг, който ръководи ново проучване на изкопа.

Вирусът, открит в утайка, събрана на дълбочина 8900 метра, е бактериофаг. Вирусът заразява и се размножава вътре в самите бактерии, но не убива своя приемник. Докато бактериалната клетка се дели, вирусният генетичен материал също се клонира и предава.

Това означава, че новооткритият вирус не е заплаха за хората, защото не атакува човешки клетки.

Смята се, че бактериофагите са най-разпространените форми на живот на Земята – въпреки че все още се води дебат дали вирусите са живи или не.

Новият вирус заразява група бактерии, известни като Halomonas, които често се срещат в седименти от дълбоките морета и от хидротермални отвори, които освобождават потоци от нагрята вода.

Д-р Уанг посочва, че констатациите насочват към нови въпроси и изследователски области, фокусирани върху стратегиите за оцеляване на вирусите в сурови, изолирани среди – и как те се развиват съвместно с техните приемници.

Екипът идентифицира новия вирус с помощта на ДНК анализ.

Проучването предполага съществуването на неизвестно досега вирусно семейство в дълбините на морето  - вероятно отвъд границите на изкопа - наречено Suviridae.

Продължава търсенето на други нови вируси на екстремни места, „които биха допринесли за разширяване на нашето разбиране за виросферата. Екстремните среди предлагат оптимални перспективи за разкриване на нови вируси“, каза д-р Уанг.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата