Следвайте ни

Откриха най-старото култово светилище в Черноморския регион СНИМКИ

viber icon

Разкопките на Кяхин тепе в северната черноморска област Кастамону са открили находки от неолита, считани от специалистите за най-старото място за поклонение, открито в Черноморския район на Турция. Археолози го определят като най-старото открито до момента светилище в целия район около Черно море. 


През 2018 г. започват разкопките от Дирекцията на музея в Кастамону и са консултирани от ръководителя на Университета в Дюздже на отдела за праисторическа и близкоизточна археология, Нурпери Айенгин.


Деветнадесет студенти и учени от различни университети работят в областта на разкопките.


Айенгин заяви, че те са започнали разкопките в региона преди две години след случайното им откриване при строителен проект за спасяване на язовир край село Башкой.


Посочвайки, че Кяхин Тепе се намира на стратегическо място, Айенгин каза: „Открихме селището, датиращо от периода на ацерамичния неолит, който продължава между 12 000 и 7 000 г. пр.н.е.“


„До момента един от най-известните през този период е Гьобеклитепе, (под закрилата на ЮНЕСКО, разположен до гр. Урфа, в югоизточна Турция, до Сирийската граница). Когато разглеждаме социалната структура на периода, знаем, че основният елемент е твърдата и сложна религиозна вяра “, отбеляза Аенгин.


Тя заяви, че в Кяхин тепе се очакват нови открития, които ще променят историята на Анадоска Турция.


„Тези разкопки ще дадат много сериозни резултати както по отношение на Анадола, така и по отношение на световната история. До момента при разкопките са открити уникални артефакти, скулптури, от които можем да кажем, че сме определили кои животни са олицетворявали боговете от периода на ацерамичния неолит “, добави Аенгин.


„Смятаме, че това е свещена област, където хората идват в определени периоди от годината, за да ловуват, да споделят знанията си, да се покланят и да правят статуи на животни“, каза тя.


Отбелязвайки, че както регионът, така и артефактите, открити при разкопките, са много сходни с характеристиките на Гьобеклитепе, Айенгин каза, че градът е едно от селищата с най-близки детайли на Гьобеклитепе, особено когато се разглеждат хибридните произведения и изображенията на духовенството.


„Кяхин тепе е най-старият храм и място за поклонение от периода на ацерамичния неолит в Черноморския регион. Това е религиозно място, където хората едновременно се покланят и предават знанията си”, каза тя.

„Видяхме, че в анадолската история изобилстват много неизследвани селища. Очакват ни много по-големи открития “, отбеляза тя, добавяйки, че тези разкопки ще продължат да ни открехват нови моменти и етапи историята ни.


Миналата година разкопките в региона са открили находки като шлифовъчен камък и орнаменти, принадлежащи към същия период.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Данаил Стойчев -Хърст.

Данаил Стойчев -Хърст.

29.09.2020 | 09:37

Чудно, как така в Анадола са най-древните и стари цивилизации, а нямат обработени златни предмети. В България имаме култови места от същия период, но не твърдим, че са "най-стари и древни". Имаме обаче обработено злато от преди 7000 г., което сякаш не съществува за медийните рекламни съобщения!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?