71

Откриха най-големия градски парк на бившото летище Ататюрк СНИМКИ

Градският парк на летище Ататюрк в Истанбул, петият по големина парк в света и най-големият парк в страната, отвори врати в през май за посетители, но официалното му завършване се състоя неотдавна. Посетителите могат да се разходят сред неговите 145 300 новозасадени дървета.

 

Най-обширният обществен парк в Истанбул и Турция, се разпростира на площ от приблизително 2 милиона квадратни метра, на територията на бившия авиационен център, летище Ататюрк, в 16 милионния град. Това е добър начин да избягате от тълпите, трафика и шума на динамичния мегаполис.

АА

Изграждането на парка, наричан още „Зеленият коридор на Истанбул “, започна през май 2022 г.

С цел насърчаване на „зелен“ Истанбул, паркът предлага работилници с нулеви отпадъци, детски площадки, библиотеки, концертни зали, кухни за супи и леки храни, семейни съоръжения и различни здравни дейности за възрастни и деца. Градският парк също е домакин на над 145 000 дървета, включително 350-годишни маслинови дървета и 50-60-годишни липи и чинари.

 

Бившето летище, превърнато в градски парк, има 2,5-километров изкуствен поток, наречен „Извор на живота“, който тече от юг на север, тераси за наблюдение, зони за пикник и релакс, както и велосипедни и пешеходни пътеки по протежение на потока.

АА

Градският парк е достъпен от 9 входа. В него има и оранжерии, в които се отглеждат органични плодове и зеленчуци. Гражданите могат да закупят храни приготвени с тези продукти.

Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата откри 15 национални парка в Истанбул, като строителството на 27 национални парка продължава. Като цяло в цялата страна, в рамките на значимата зелена инициатива, предприета от властите през последните години, продължава изграждането на 314 национални градини. Докато 484 проекта за обществени градини са изпълнени в цялата страна, министерството има за цел да достигне 200 милиона квадратни метра зелени площи до 2028 г.

 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва градовете да имат 15-20 квадратни метра зелени площи на човек. За да може Турция да достигне това ниво, президентът Ердоган създаде проекта за национални градини за подобряване на зелените площи.

 

Изследвания показват, че прекарването на време в парк, обществена градина или друго градско зелено пространство 3 или 4 пъти седмично може да намали с една трета нуждата на хората да приемат лекарства срещу депресия. 

Също така, посещението на зелени площи намалява необходимостта жителите на града да приемат лекарства за астма или високо кръвно налягане, съответно с една трета и една четвърт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Реалист

Реалист

25.07.2023 | 18:37

Тука гербаджийте и дпс-то щяха да го застроят!

Отговори
5 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?