Следвайте ни

Oткриха най-екстремната планета, виждана някога

viber icon

Астрономи откриха „най-екстремната планета, виждана някога“, на чиято повърхност средната температура е 3200°C, съобщава британското издание Mirror.

Използвайки космическия телескоп CHEOPS, изследователи от университета в Берн са направили детайлни наблюдения и са проучили подробно екзопланетата, наречена WASP-189b.

Открит през 2018 г, този газов гигант обикаля около звездата HD 133112, която е една от най-горещите звезди с планетарна система, известни на астрономите. Тази звезда от тип А е на около 370 милиона години и е с над 2000 градуса по-гореща и по-голяма от Слънцето, заради което свети в синьо.

Моника Лендъл, която ръководи проучването, каза: „Системата WASP-189 е на 322 светлинни години и се намира в съзвездието Везни. WASP-189b е особено интересна, защото е газов гигант, който обикаля много близо до своята звезда-домакин. Необходими са по-малко от 3 дни, за да обиколи звездата си и е 20 пъти по-близо до нея, отколкото Земята до Слънцето.“

Според изследователите WASP-189b има една страна, на която е постоянен ден, и една, на която е постоянна нощ.

„Въз основа на наблюденията с помощта на CHEOPS, ние оценяваме температурата на WASP-189b на 3 200 градуса по Целзий. Планети като WASP-189b се наричат „свръхгорещи Юпитери“. Желязото се топи при толкова висока температура и дори става газообразно. Този обект е една от най-екстремните планети, които познаваме досега.", обяснява Лендъл.

Тъй като планетата е толкова далеч, учените не могат да я видят директно. Вместо това, телескопът CHEOPS използва високо прецизни измервания на яркостта за откриване на планети.

Лендъл обясни: „Изглежда, че планетата не отразява много звездна светлина. Вместо това по-голямата част от звездната светлина се поглъща от планетата, загрявайки я и карайки я да блести."


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?