49

Откриха Музей на ислямските цивилизации в най-голямата джамия в Турция СНИМКИ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри Музея на ислямските цивилизации в Голямата джамия Чамлъджа. Това е най-голямата джамия в страната, която бе изградена наскоро в квартал Ускюдар, в азиатската част на Истанбул.

Анадолска агенция

Музеят на ислямските цивилизации показва много реликви от ислямските цивилизации и уникални артефакти, които проследяват 1200 години ислямска история, много от които никога досега не са били изложени.

Анадолска агенция

На церемонията по откриването Ердоган каза: „Всеки от нашите древни градове е музей на открито. Истанбул, който е зеницата на окото на тази география, е нашият най-голям музей. Докато всички класически музеи съхраняват само миналото, Истанбул е музей, в който миналото и настоящето съжителстват."

Анадолска агенция

„Ние ви представяме най-новата перла на Истанбул, Голямата джамия Чамлъджа, с нейната художествена галерия, библиотека, конферентна зала, ателиета и музей. Това е нашето цивилизационно наследство - знак за богатството на нашата география“, каза президента.

Анадолска агенция

Турция има много специална география, която е изиграла водеща роля в историята, като люлка на много цивилизации, добави той.

Анадолска агенция

„Нашата джамия и комплекс, които отворихме за поклонение преди около три години, е произведение, което добавя стойност към силуета на Истанбул. Музеят на ислямските цивилизации е една от най-важните части на нашия комплекс. Творбите, които се излагат в музея представлява хилядолетното натрупване на ислямската цивилизация, която донесе чисто ново лице на тези земи“, каза Ердоган и добави, че в музея са изложени ценни произведения, включително вещите на пророка Мохамед и първите копия на Корана.

Анадолска агенция

Новият музей с площ от 10 000 кв. м., е приютил произведения, избрани от колекциите на двореца Топкапъ и музея на дворцовите колекции, музея на турското и ислямското изкуство, Истанбулския археологически музей и други.

Анадолска агенция

С близо 800 експоната, отразяващи развитието на ислямското изкуство от седми до 19-ти век, музеят включва 15 тематични раздела, включително тъкано турско изкуство, произведения, вещи на пророка Мохамед и архитектурни и декоративни елементи в ислямското изкуство.

Посетителите на музея ще имат възможността да видят още много произведения като представителни отпечатъци на пророка Мохамед, завесата на свещената Кааба в Мека, султанските кафтани, тетрадката от детството на султан Мехмет Завоевателя и монети от османската епоха.

Голямата джамия Чамлъджа е най-модерният по рода си комплекс в Турция. Джамията има шест минарета, които представляват шестте стълба на ислямската вяра. Четири от тези минарета, които имат три балкона, са с височина 107,1 м., а другите две минарета имат два балкона и достигат 90 метра височина.

Главният купол на джамията е висок 72 метра, символизира 72-те нации. Джамията има едни от най-големите порти в място за поклонение в света, като главната ѝ порта е широка 5 метра, височината ѝ е 6,5 метра и тежи 6 тона.

Джамията разполага и с художествена галерия от 3500 квадратни метра, библиотека от 3000 квадратни метра, конферентна зала с капацитет 1071 души, осем художествени ателиета и закрит паркинг за 3500 автомобила.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?