49
Следвайте ни

Откриха мраморна статуя на Херкулес в древния град Айзаной

viber icon

Мраморната статуя на Херкулес, известен като Херакъл в гръцката митология, е открита по време на разкопките, извършени в река Пенкалас в древния град Айзаной, който е в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство от 2012 г. Статуята, която е извадена от потока, е взета за археологическо изследване.

Херакъл (на гръцки: Хераклес, на латински: Херкулес) е прочут със силата си древногръцки герой, който е почитан като бог и е приет на Олимп. В римската митология е наричан Херкулес.

Разкопките, извършени от дирекцията на музея Кютахя и Археологическия отдел на Факултета по изкуства и науки на университета Думлупънар със 120 души, продължават в древния град Айзаной в Чавдархисар, окръг Кютахя.

Древния град датира от 3000 г. пр. н. е. и се смята за един от метрополисите на периода със своите исторически структури като театър, стадион, храм на Зевс и Агора. 
Сегашните разкопки са съсредоточени върху потока Пенкалас. Именно там е намерена статуята на полубога Херкулес. По-рано там бяха открити и главата на статуите на Афродита, богинята на любовта и красотата, и Дионис, богът на виното.

Ръководителят на отдел археология и координатор на разкопките проф.  д-р  Гьокхан Чошкун каза, че продължават да се натъкват на различни скулптурни части в коритото на потока.

Мраморна статуя на Херакъл, е открита случайно докато са се опитвали да разкопаят мраморен олтар. 

Кошкун обясни: „Херакъл е син на бог Зевс и смъртен в древногръцката култура. Той е полубог. На негово име се строят храмове. Въпреки че частта на главата не е запазена, разбираме, че това е Херакъл от лъвската кожа върху него. Типът скулптура на покойния Херакъл се използва на много места в древния свят.

Айзаной е древногръцки град в Западна Турция.  Разположен в днешния Чавдархисар, близо до гр. Кютахя, руините му се намират на брега на река Пенкалас, на около 1000 м. над морското равнище. градът е бил важен политически и икономически център през римско време.  Оцелелите останки от периода включват добре запазен храм на Зевс, необичаен комбиниран комплекс театър-стадион и др. Градът изпада в упадък през късната античност. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?