49

Откриха мистериозен тунел под главната улица в Истанбул СНИМКИ

Според легенди турският елит се е придвижвал дискретно по 130-годишните му коридори

Приключили реставрацията на историческия Румели хан, разположен на емблематичната главна улица Истиклял, водеща към площад Таксим в Истанбул.

АА

Тези дни посетителите се стичат, за да влязат в мистериозния тунел който е поне на 130 години, открит съвсем случайно. Има предположения, че той е съществувал много десетилетия преди построяването на сградата и може да е от византийския период на града, но няма сигурни доказателства за това.

Баки Джошкун, който ръководи реставрацията на Румели Хан, сподели, че са в ход планове за използване на тунелите за културни и артистични начинания, подходящи за оживената атмосфера на кв. Бейоглу, създавайки потенциал за привличане на още повече посетители.

АА

Румели хан е построен през 1894 г. от Саръджазаде Рагъп Паша, "Говорителят на двореца", на султан Абдулхамид II.

Заедно със съседните Африка Хан и Анадолу Хан, Румели Хан е част от трио от ханове, кръстени на райони, където Османската империя някога е била на власт.

АА

Носят се легенди, че тези ханове са били свързани помежду си с тайни тунели, позволяващи на елита да се придвижва дискретно между сградите.

АА

По време на обширните реставраторски дейности в Румели Хан, които започнаха през 2017 г., работници се натъкнаха на проход, докато копаеха, за да осигурят основата, скрита от десетилетия под слоеве отломки и боклук.

Дълъг над 1400 метра, тунелът разполага с различни стаи, което подхранва допълнителни спекулации, за неговото същество. Джошкун сподели: „Не знаем точно колко е вярно или невярно“.

АА

Въпреки че произходът на тунела остава мистерия, документите предполагат, че той може да е бил използван като склад за дърва още преди изграждането на Румели Хан.

Хвърляйки светлина върху значението на Румели Хан, Джошкун отбеляза: „Това беше място за срещи на артисти и политици, свидетели на ключови моменти в османската и турската история.“

АА

Регистриран като защитена античност от Върховния съвет на паметниците от 14 юли 1978 г., Румели Хан има еклектичен, впечатляващ стил на главната порта.

АА

От друга страна, след 90-те години на миналия век в Румели Хан се отварят театрални и концертни зали, художествени работилници и кафенета, където широко се използват барокови и други исторически декорации.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?