Следвайте ни

Откриха "марсианско" езеро в Турция СНИМКИ

viber icon

Турското езеро Салда, придоби международна слава, след като бе оприличено от НАСА на пресъхнало марсианско езеро от преди милиарди години.

Участници в екологична кампания обаче се страхуват, че уникалната екосистема на езерото може да бъде застрашена от нежелан туризъм, породен от медийния интерес в последните месеци. 


Езерото придоби международна известност, когато американски учени правиха подготовка за мисията на марсохода Персеверанс, който сега вече излъчва видеоклипове от Червената планета.


От НАСА дори публикуваха снимка в туитър на девственото турско езеро, казвайки, че то прилича на това как е изглеждал "воден" Марс преди милиарди години.

Сега езерото с площ 4 370 хектара, което се намира в югозападната част на Турция е избрано от президента  Ердоган като част от защитен проект за създаване на повече зелени площи за обществено ползване. Тази новина предизвика негодувание на местни активисти и адвокати, които се страхуват, че двойната порулярност, от страна на НАСА и турския правителствен интерес могат да допринесат за голям прилив на туристи. Къпейки се във водите му, посетителите може да унищожат екосистемата, която прави езерото специално, предупреждават участниците в кампанията.


„Бъдещето на езерото е изложено на риск, ако дойдат милиони хора“, каза ръководителят на Асоциацията за опазване на езерото Салда Гази Осман Сакар.


Езерото е най-известно в района с белите блестящи пясъци, както и с ендемичната флора и фауна като тук се среща и защитен уникален рибен вид. Има и минерали от различен произход. НАСА смята, че един от тях, хидромагнезит, е подобен на карбонатните минерали, открити в кратера Джезеро - бивше езеро на Марс, което сега се изследва от американската мисия.


Хидромагнезитовите утайки по бреговата линия на езерото Салда "се смята, че са ерозирали от големи скални образувания, наречени" микробиалити "- скали, образувани с помощта на микроби", казват от НАСА.


Има много тектонични езера като Салда по целия свят. Но това, което го прави уникално е факта, че езерото е затворена екосистема със собствен механизъм за живот.

Първата намеса на туризма вече е на лице под формата на девет малки сгради, които се появиха близо до планирана градина до езерото.

"Ако едноклетъчните организми умрат, с езерото Салда е свършено", алармира инженер Джевни. "Тези бели острови няма да могат да се подновят сами, тази бяла структура няма да просъществува."


Досега направените щети могат да бъдат възстановени, ако хората не продължат да вредят допълнително, каза Джевни и добави: "в противен случай, езерото ще е загубено безвъзратно."


Сакар също така води кампания, за да включи Салда в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Близо 1,5 милиона души посетиха езерото през 2019 г., а 800 000 дойдоха миналата година по време на пандемията.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Ali Baba

Ali Baba

04.05.2021 | 12:03

Zakrivaiii

Отговори
0 2
Schetovodstvo

Schetovodstvo

04.05.2021 | 19:46

pislik ibne

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?