Следвайте ни

Откриха лятна резиденция на 3500 години СНИМКИ

viber icon

Усилена подготовка кипи в археологическия обект Кушаклъ, древната Сариса, в централната провинция Сивас, преди да бъде отворен за посещение и да стане част от културния туризъм в страната. 

Използвано като лятна резиденция от хетейските царе преди около 3500 години, мястото ще привлече много посетители след завършването на пълното му изследване.

Сариса е бил важно хетско селище през 1400-1500 г. пр.н.е.


Археологическите разкопки започнаха през 1993 г. под ръководството на дирекцията на музея Сивас. Оттогава те се извършват под ръководството на професор Андрас Мюлер Карпе от университета в Малбург, Германия.


По време на разкопките е открит един от най-големите хетитски храмове, известни досега. Освен него археолозите откриха кралският дворец и южните и северозападните градски порти на града.

По време на разкопките са открити голям храм, каменни йероглифи, статуи на бик, Ритон и различни плочи.


Археологическият обект, който сега е важна дестинация за ентусиастите на археологията, след като бъде обновен и разширен, се планира да посреща още повече посетители. Според изявлението на губернатора на Сивас Салих Айхан следващия месец ще бъде откриването на културно-историческия обект.


В Стария завет са посочени два различни вида "хетейци": ханаанците, които са били поробени от Соломон; и неохетите, хетейските царе от Северна Сирия, които търгуваха със Соломон. 

По време на техния разцвет между 1340 и 1200 г. пр.н.е., хетейската империя управлява голяма част от Анадола - приблизително това, което днес е Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?