Следвайте ни

Откриха изчезнала преди 400 г. картина на Караваджо

viber icon

Изчезнала преди 400 г. картина на италианския ренесансов художник Караваджо беше открита захвърлена на течащ таван във Франция, съобщи в. “Дейли мейл”. Става дума за творбата “Юдит обезглавява Олоферн”, оценена на 120 млн. евро.
“Това е невероятно, но всичко сочи, че картината наистина е оригинална”, каза шефът на екипа експерти, изучавали находката - изкуствоведът Ерик Тюркуен. Според него платното е рисувано между 1600 и 1610 г. На него е изобразена библейска сцена - еврейската вдовица Юдит обезглавява асирийския пълководец Олоферн, за да защити обсадения си град.


Картината е открита преди 2 г. съвсем случайно, след като собственици на къща близо до град Тулуза решават да видят откъде идва течът на тавана им. Докато раглеждат, те се натъкват на помещение, в което никога не са влизали, и там виждат картината. Смята се, че семейството я притежава от XIX в., пише „24 часа”. Тя била внесена от Испания от техен прародител, който служил на Наполеон. Заради теча платното е леко увредено.


Образите са изненадващи, не приличат много на традиционните за Караваджо. Но композицията, изобразяването на екзекуцията са достойни само за неговата четка. Той е имал нервен тик и проявленията му се виждат в това платно”, допълва Тюркуен.
Караваджо нарисувал 2 версии по старозаветния мит за Юдит. Първата е сътворена в Рим през 1588-1589 г. и се съхранява в римската галерия “Палацо Барберини”. За местонахождението на втората версия на картината, нарисувана в Неапол, не е било известно нищо от XVII в. Ескперти смятат, че именно тя е прекарала 150 г. на тавана край Тулуза./Марица.бг

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?