71

Откриха Истанбулския финансов център, 50 000 души ще работят в мегаструктурата

В Истанбул бе открита банковата фаза на Истанбулския финансов център (ИФЦ) с бляскава церемония, на която присъства турският президент Ердоган и много ключови политически и финансови фигури на страната.

АА

ИФЦ ще бъде домакин на много местни и международни финансови институции и гости със своите 1,3 милиона квадратни метра офис пространство, 100 хиляди квадратни метра търговски център, конгресен център за 2100 души, 5-звезден хотел. В това ново финансово сърце на Турция се очаква да работят 50 хиляди служители. 

Проектът е модел на съвременен, интелигентен град от ново поколение.

АА

С откриването вчера на етапа на банките в проекта се очаква важни местни и международни банки и финансови институции да започнат работа във Финансовия център в Истанбул.

 

В банковата фаза на финансовия проект централите на държавните Вакъфбанк, Зираатбанк и Халкбанк ще започнат да функционират в Истанбул.

АА

Търговският център, който се очаква да приема 100 хиляди посетители всеки ден, заедно с офис служителите в центъра, ще включва магазини на местни и чуждестранни световноизвестни ресторанти и търговски марки.

АА

ИФЦ ще подобри потенциала на Турция за привличане на чужд капитал, заяви президента Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по откриването.

АА

„Финансовият център в Истанбул е визионерски проект, разработен, за да укрепи позицията на Турция в световната икономика и да превърне страната ни в регионален, а в бъдеще и в глобален финансов център“, допълни той.

АА

„ИФЦ ще има сериозен принос за икономиката на нашата страна с концентрирането на местни и чуждестранни финансови институции, опериращи в региона. Това ще създаде нова финансова екосистема в Истанбул, ще е среща на три континента“, доцави Ердоган.

Позовавайки се на старите финансови центрове като Ню Йорк, Лондон и Франкфурт, както и на новите като Дубай, Сингапур и Хонконг, президентът допълни: „Центърът на глобалните финанси все повече се измества от запад на изток. В този контекст нарастващата търговска конкуренция между Азия и Европа и геополитическото положение на нашата страна отварят нови възможности за мегаполиса.“

АА

„Вярваме, че Истанбул, който в миналото е служил както като географски, така и като търговски мост между изтока и запада, има потенциала да установи същата връзка между финансовите пазари днес“, обяви президента.

АА

Изграждането на проекта започна през 2013 г., след като правителството реши да премести водещите институции на страната, включително Централната банка, публичните банки и фондовата борса, в Истанбул, каза той и добави: „По този начин ние реализирахме най-престижния проект на нашата страна и света с обща инвестиционна стойност от 65 милиарда турски лири.“

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?