Следвайте ни

Откриха гроб на виден български свещеник в Одрин

viber icon
Гроб на български свещеник бе открит в северозападната провинция Одрин, съобщи турския в-к Милийет. 
 
Провеждайки различни проучвания свързани с историята на Одрин и района, Мустафа Гюлтекин, краевед, снима и регистрира надгробни паметници по време на своите изследвания в християнските гробища в квартал Карааняч в града.
 
По-късно се разкри, че един от надгробните камъни, заснети от Гюлтекин, е на Рафаел Попов , висш духовник и една от важните фигури в историята на България, се казва в публикацията.
 
Откриването на гроба на Попов, едно от значимите имена на независимото българско църковно движение, стартирано срещу гръцката патриаршия Фенер.
 
„Попов е бил един от 744-те души на събор, проведен във Ватикана. Тези съвети не са били много чести в историята.“, каза Гюлтекин и добави, че откритието се смята за „много важно“.
 
„На надгробната плоча е изобразена епископска корона, което показва, че погребаният е бил високопоставен църковен служител. Пълното име на починалия е частично запазено. Вижда се, че гроба е на Рафаел Добрев Попов, български възрожденец, участвал в борбата за независимата българска църква“, каза Гюлтекин, като отбеляза, че възрожденецът приема името Рафаел Попов, след като е назначен за епископ.
 
Христо Копано от българската общност в Истанбул и член на управителния съвет на Фондация „Българска екзархия“ определи Попов като един от пионерите на движение, възникнало през 19 век за създаването на независима българска църква срещу политиката на елинизацията на Вселенската патриаршия спрямо българският народ.
 
Като заявява, че Попов е починал през 1876 г., Копано подчертава, че Попов е основател на Одринската българска църква „Уният“ и Одринското българско университетско свещеническо училище.
 
„Преоткриването на гроба му в Одрин ни напомня за човек, който е потънал в забвение в българската история“, каза Копано.
 
Рафаил Попов е български възрожденец, участник в борбата за независима национална църква. През 1860 година приема унията с Римската църква и в 1864 година става апостолически администратор на българите униати в Османската империя.
 
Епископ Рафаил запазва епископското седалище в Одрин, като по-подходящ от Цариград за център на униатското движение.
 
На 23 февруари 1876 година  епископ Рафаил починал от  отравяне и е погребан в страничния олтар на одринската източнокатолическа епископска катедрала „Свети Илия“.
 
Повече информация за Рафаил Попов (епископ) можете да прочетете ТУК
 
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (3)

Mustafa Gültekin

Mustafa Gültekin

25.03.2021 | 14:17

Bu haberde ismi geçen Mustafa Gültekin benim. Haberin orjinalinde Rumen Ivanov ismi de geçmektedir. Lütfen yazdığınız haberde Rumen Ivanov Bey'in ismini de yazınız.

Отговори
0 0
Марицан

Марицан

23.03.2021 | 20:22

Статията в турския Дейли нюз. Странно защо в нея пише, че откритието е и на историк от Пловдив, с негов коментар в самата статия, за който кореспондент ни в Турция не ни споменава. https://www.hurriyetdailynews.com/prominent-bulgarian-priests-grave-found-in-edirne-after-years-163344

Отговори
3 1
Гюлтекин Иванов

Гюлтекин Иванов

23.03.2021 | 19:51

Тази журналистка е неграмотна. Даже не е преписана както трябва статията от гугъл преводач. Някакъв Гюлтекин, после някакъв Иванов се появява. Кой кой е и какъв е, нищо не разбра горкия читател... Жалко за факултета по "журналистика", много жалко..

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?