49

Откриха голямо газово находище край Кипър

Италианската енергийна компания „Ени“ и френската „Тотал“ обявиха днес официално, че са открили значително находище на природен газ в блок 6 на изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на Ройтерс.

В съобщението се казва, че находището съдържа приблизително 2,5 трилиона кубични фута (около 70 млрд. куб.м.) природен газ. Находището, наречено „Кронос“ се намира на 160 км от бреговете на Кипър и е на дълбочина от 2287 метра.

 
Италианският вестник „Република“, цитиран от АНА-МПА, пише, че става дума за огромно находище, „едно от най-големите в света“, и ще бъде необходима около една година, преди да започне експлоатацията му. В публикацията се допълва, че това може да увеличи енергийната автономност на Италия и на цяла Европа.

Вицепрезидентът на „Ени“ Кевин Маклаклън заяви, че успехът на сондажите „осигурява допълнителни източници за снабдяване с природен газ на Европа“.

Вестникът допълва, че Израел е изразил интерес към изграждането на газопровод, който преминава през Кипър и достига до Гърция и други страни от ЕС.

Кипърската министърка на енергетиката Наташа Пилиду също заяви, че резултатите са окуражаващи.

Сондажите в зоната на находището започнаха на 23 май.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?