Следвайте ни

Откриха гнездо на оси с размерите на двуместна палатка ВИДЕО

viber icon

Мнозина сигурно са чували за страховитите насекоми в Австралия. Но какво да кажем за Нова Зеландия? 

Съдейки по находка в планинския масив Уайтакър в района на Окланд, страната също има с какво да се похвали - например с гнездо на оси с размерите на двуместна палатка, пише в. "Ню Зиланд хералд".

Гнездото е намерено в природозащитен парк близо до дивия плаж Карекаре. Експертите смятат, че този "дом на оси" е достигнал до впечатляващите си размери за около две години. В него биха могли да живеят десетки хиляди жилещи насекоми, предава БТА.

Сара Гибс, главен съветник по екология в Съвета на Окланд, споделя, че гнездото е едно от най-големите, които е виждала.

"За щастие то вече не е активно. Малко е вероятно да бъде населено повторно, тъй като цариците са се преместили в нов дом на друго място", казва Гибс.

Гнездото с размери 1 метър на 2 метра на 2,5 метра е изградено от пръчки, кора и листа.

Експертите отбелязват, че повечето гнезда на оси загиват в края на есента, но размерите на това "жилище" са доста големи и впечатляващи и то би могло да преживее и зимата.

Сара Гибс допълва, че откритието е своевременно напомняне на жителите в района за заплахата, която представляват осите, както за хора, така и за животни.

Еколозите отправят призив към посетителите на парка, които забележат активни гнезда на оси, да уведомяват специализираните служби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?