71

Откриха глави на Афродита и Дионис в турския Айзаной СНИМКА

При разкопки в древния град Айзаной в западната провинция Кютахя в Турция са открити главите на статуи на Афродита, митологичната богиня на любовта и красотата, и Дионис, богът на виното.

Разкопките в древния град, включен в списъка на ЮНЕСКО, продължават от дирекцията на музея в Кютахя. Координаторът на разкопките професор Гьокхан Кошкун от университета Думлупинар каза за Анадолската Агенция (AA), че работата в Айзаной , обект датиращ отпреди 5000 години, се е извършвала без прекъсване със 100 работници и 27 технически персонал. Археолозите напоследък продължават работата си в коритото на рекичката в древния град Айзаной. Кошкун каза, че глави на Афродита и Дионис са били открити в това корито на реката.

„Това са важни открития за нас, тъй като показват, че културата на политеистичните вярвания на древна Гърция е съществувала дълго време, без да губи значението си през римската епоха“, каза той. "Констатациите предполагат, че в региона може да е имало скулптурна работилница."

Дом на един от най-добре запазените храмове в Турция, посветен на гръцкия бог Зевс, град Айзаной е лесно сравним с Ефес по своето величие и значение. Първоначално обитаван от фригийците, районът е превърнат в град през първи век пр.н.е. от римляните и включва уникални места като храм,четири римски моста, два от които все още се използват днес, първият в света известен пазар на закрито с надписи на цените на продадените стоки, все още видими по стените, театри, римски бани и древна свещена пещера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?