Следвайте ни

Откриха един от най-големите диаманти в света СНИМКИ

viber icon

В Ботсвана, в мината Карове от компанията "Лукара даймънд", беше добит диамант с ювелирно качество и с тегло от 998 карата, съобщава агенция "Блумбърг".

Със своята маса новият скъпоценен камък се нарежда в четворката на най-големите, добивани някога от минната промишленост.

Мината Карове е добре известна по света със своите уникални диаманти. Тук през 2019 година беше добит камък с тегло 1758 карата, който беше закупен от френската модна къща "Луи Вюитон", предава "Дарик".

По своето тегло той отстъпваше единствено на добития през 1905 година диамант в ЮАР "Кулинан" , тежащ 3 106 карата. Изработеният от най-голямата част на скъпоценния камък диамант беше инкрустиран в скиптъра на британските монарси.

През 2015 година в мина Карове беше открит диамант с тегло 1 109 карата. Той беше продаден за 53 милиона долара и сега е притежание на компанията "Граф даймъндс".

Ботсвана е най-големият производител на тези скъпоценни камъни в Африка и страната се нарежда на второ място в света след Русия, припомня агенцията.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?