46

Откриха древен хамам и синагога под бивш публичен дом СНИМКИ

Истанбул е място c богато наследство от древни цивилизации, а реконструкцията и реставрационните работи на исторически места разкриват повече за историята на града. Наскоро докато разчистваха район, който преди е бил домакин на квартал на червените фенери, работници откриха останки на турски хамам, датиращ от 17-и век.

DHA

Историкът Хайри Фехми Йълмаз от Университета за изящни изкуства Мимар Синан казва, че жилищна сграда е била построена върху хамама. 

Хамамът се намира в квартал Каракьой, където до преди две години се намираха публичните домове в мегаполиса. Поради пандемията от Covid-19 те бяха затворени. Властите стартираха проект за обновяване на занемарените порутени сгради, миналата година и някои сгради се разрушават, докато други се възстановяват, за да се превърнат в център за култура и изкуство.

DHA

Сградата над мястото на хамама е била използвана като публичен дом през по-голямата част от 20-ти век и екипите са започнали разрушаването й през февруари. Йълмаз каза на агенция Демирорен (DHA), че е вероятно те да се натъкнат на още старинни структури, датиращи от османската и византийската епоха, докато работите по обновяването и разрушаването продължават.

„Това беше силно застроен район в миналото и претърпя серия от трансформации през десетилетията, като много модерни сгради бяха построени върху древни структури.

Погрешна практика е да се строи нещо върху обект, който се нуждае от запазване, но тези сгради вероятно са били построени незаконно и са останали без лиценз. Сега трябва да внимаваме при разрушаването тук, тъй като очаквам да намерим още древни постройки“, каза той.

DHA

Известно е, че на трите улици в Каракьой, които влизат в този проект и са подложени на ремонтни работи, включват редица исторически обекти. Там беше открита и синагога, построена преди около 120 години, както и сграда, използвана преди като училище от еврейската общност в Истанбул. Длъжностните лица казват, че съществуването на тези три сгради, които са излезли от употреба при построяването на публични домове и други сгради, вече е известно и ремонтните дейности ще обхванат и тяхното възстановяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?