Следвайте ни

Откриха древен будистки манастир в Индия, ръководен от жена

viber icon

Археолози откриха древен будистки манастир в долината на река Ганг в индийския щат Бихар. Изследванията сочат, че храмът е бил построен преди 1000 години и е ръководен от жена. Тя носела наименованието  Виджаяшри Бхадра, а духовната сграда поддържала чрез дарения от кралицата на град Пала. 

Това е първият открит от епохата манастир, построен на хълм. Специалистите са открили съхранени дървени оброчни плочи с размер 5.3 на 2.3 см, изобразяващи най-вероятно Буда. 

Открити са още метални гривни, три бастиона от всички страни на манастира, 500 скулптури, 200 от които са транспортирани до град Лахисарай. 

Вратите с дървена рамка на всички килии са запазени – нещо необичайно за древните будистки манастири, което показва, че са били предназначени или само от жени, или за смесено отсядане.

Според археолозите и историците манастирът е първата „вихара“ в щата, откъдето произлиза и името му Бихар. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?