71

Откриха детски стъпки на 1900 години в Града на гладиаторите СНИМКИ

Отпечатъци от стъпки на деца на 1900 години бяха открити по време на разкопките, извършени в древния град Стратоникея в квартал Ятаган, окръг Мугла, Югозападна Турция.

Стратоникея е във временния списък на ЮНЕСКО за световно наследство. Той е известен като „Градът на гладиаторите“, както и като един от най-големите мраморни градове в света, Разкопките там започнаха през 1977 г. и продължават активно и до днес.

В древния град са открити значителни артефакти, които са важни за елинистическия, римския и византийския период, както и за анадолските княжества, османския и републиканския период.

Ръководител на Комитета за разкопки на Стратоникея и Лагина, проф. д-р Билал Сьогют заяви пред Анадолската агенция (АА), че те извършват археологически разкопки и реставрационни работи в различни сгради в Стратоникея и съседния  Лагина, един от най-важните антични градове в региона Кария.

Сьогют заяви, че разкопките през 2023 г. в древния град са били продуктивни и са открили много нови артефакти.

Билал Сьогют обясни, че са разкрили западната улица и латрината (обществена тоалетна) за 92 души по време на работата, извършена през предходните години. „Разкрихме части от римската баня. Тази година започнахме да работим върху гимназиума, спортната секции на римската баня, палестрата, аподиториума за съблекални на входа и фригидариума, който е студената част с басейн вътре", допълни Сьогют.

Особено интересен е факта, че се натъкнахме на странни отпечатъци от преди около 1900 години върху тухлите, използвани в структурата от римския период. Установихме, че това са отпечатъци от стъпала на 3 различни деца на възраст 2-3 години. В нашите проучвания досега не сме се натъквали на подобни следи."

Работата ни там продължава. Всъщност баните са построени през римския период. "Канализационната система за отпадни води все още работи. Ние напълно ги разкрихме, както басейните, така и алеите. При дъжд водата се стича в древната канализация, като че ли е изградена днес."

Билал Сьогют добави, че Министерството на културата и туризма, Главна дирекция за културно наследство и музеи, Турското историческо общество, губернаторството на Мугла, община Ятаган и университета Памуккале подкрепят работата на археолозите, извършвана в древния град.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?