46
Следвайте ни

Откриха човешки следи отпреди 14 000 години СНИМКИ

viber icon

При археологически разкопки, извършени в пещера в гр. Дикили в област Измир, са открити 14 000-годишни каменни оръдия на труда и кости от периода на късния палеолит (епипалеолита).

Турски и немски учени, извършили работите в района, разкриха, че пещерата е била използвана и като култов център, посветен на богинята майка Кибеле.

Шестседмични разкопки бяха извършени в пещера в Дикили под ръководството на музея Бергама през есента. В разкопките участваха екипите на Германския археологически институт и професор Харун Ташкъран от Археологическия отдел на университета в Анкара.


Според информацията, която са получили от древните пластове, екипът от турски и немски учени разкрива, че пещерата е била използвана като култов център, посветен на Кибела от VI век преди Христа до римския период.

При повърхностните проучвания, извършени от Германския археологически институт, в района са открити пластове от епипалеолитния период. В тези пластове също са открити каменни оръдия на труда и кости.

Изследванията, направени в лабораториите по метода за радиовъглеродно датиране, установиха, че намерените каменни инструменти и кости датират от 14 000 години.


Професор Феликс Пирсон, директор на Германския археологически институт, каза, че това са първите находки, принадлежащи към епипалеолитния период в Западния Анадол.

Заявявайки, че Анадола е земя, която обединява изтока и запада през цялата човешка история, Пирсон каза: „Вълнението, създадено от последните находки на Гьобеклитепе, е един от примерите в този контекст. В Гьобеклитепе човечеството създава първите монументални архитектурни и пластични произведения през 10 000 г. пр. н. е. Въпреки че неолитната епоха, която включва Гьобеклитепе в ранните си етапи, е сравнително известна, ние нямаме много информация за по-ранната епоха на палеолита. Към днешна дата са идентифицирани няколко палеолитни области в Южен и Югоизточен Анадол и тези места все още се изследват.

Пещерата е била използвана като краткосрочно селище, посещавано от групи ловци, а не като постоянно селище. Проф. Пирсон каза: „Открихме инструменти, изработени от кремък от епипалеолита."

Той допълни, че от шести век пр. н. е. до римския период, пещерата е била използвана като култов център, посветен на богинята майка Кибела и че последните находки, открити в пещерата, са от византийския и османския период.

Снимка: Анадолска агенция

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?