Следвайте ни

Откриха безценни мозайки в турска църква на 1600 години

viber icon

Археолози в югоизточна Турция започнаха разкопки, за да открият мозайките на 1600-годишна църква в село Гекташ в югоизточната провинция Мардин. Следите от църквата са открити на 18 септември 2019 г., като по-късно районът е обявен за археологически обект.

Абдулгани Таркан, ръководител на екипа за разкопки и директор на музея Мардин, каза пред медиите, че църквата е базилика с мозаечни настилки.

Основата на църквата е има надпис в девет реда на Естранджело или асирийски език, каза Таркан. „Мозайките също показват изображения на животни, геометрични фигури и човешки фигури, както и сцени, изобразяващи хора, които ловуват“, каза той. "Месеците април и юни също са изписани върху човешките фигури."

Асирийският език, наричан понякога в църковнославянските текстове и известен още като сирски език, е мъртъв книжовен език на част от сега арамейско-говорещите християни от Източното Средиземноморие и Месопотамия.

Таркан каза, че църквата, построена през 396 г. сл. Хр., Съдържа имена на ктиторите, допринесли за нейното изграждане. В района на разкопките археолозите откриха и редица религиозни предмети, които се предполага, че са използвани в литургиите, които в показват начина на извършване на християнските ритуали, църковните служби и молитвите по това време, в този район.

Таркан каза, че зоната на разкопките ще бъде отворена за обществеността след приключване на реставрацията на обекта.

В тези източни райони на Турция и най-вече в района на град Мардин и днес живеят християни които пазят културата, традициите и религията си. Асирийската източна църква (пълното ѝ име е Света апостолическа католическа асирийска източна църква) смята себе за най-старото отделно християнско вероизповедание. Води началото си от несторианските църкви, отделили се от православието през 431 г., признава първите 2 вселенски събора.
По самодефиниция Асирийската църква единствена която пази завета на Исус и 12-те апостоли без промяна. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?