46
Следвайте ни

Откриха 92-местна тоалетна на най-широката антична улица в града на гладиаторите

viber icon

При разкопките, извършени в древния град Стратоникея покрай град Ятаган, окръг Мугла, който е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство, бяха открити парадни колони на входната западна улица, както и римска латина (тоалетна). 
 
Стратоникея, известен като най-големият мраморен град в света и запазващ значението си в елинистични, римски, византийски, анадолски княжества, османски и републиканския период, е в туристическия маршрут на местни и чуждестранни туристи със своите 3000-годишни руини.

Стратоникея е древно селище, принадлежащо към карийския и римския период.

Разкопките продължават в продължение на 12 месеца в древния град, известен като "Градът на гладиаторите", където посетителите могат да видят произведения като исторически бани, улици с колонади, амфитеатър, историческа джамия, селски къщи и площад от различни периоди.


Директорът на разкопките проф.  д-р  Билал Сьогют каза пред Анадолската агенция (АА), че древният град е бил един от най-големите мраморни градове в света, заемайки важно място през много периоди.


„Освен разкопките, които извършваме на Западната улица, ние извършваме и реставрационни работи с подкрепата на Турското дружество за съхраняване на историята. Ивършват се изкопни, реставрационни и консервационни работи в обектите наоколо. Тази година сме насочили усилия за разкриване на района, където се намира най-широката улица от античния период с ширина 10 метра, има сгради от различни периоди, като църкви, гробници, 92-местна латрина (тоалетна) и римска баня.

„Сега извършваме реставрационни работи на латината. Възстановяваме колоните и капителите в близост, в оригиналния си вид, както са били преди векове", каза той.


Архитектурните структури са били постепенно възстановявани, като всяка година по време на разкопките са намирани нови важни артефакти. Сьогют каза, че Стратоникея, продължава да е жив археологически град, който с всеки измилал ден открива по нещо ново пред туристите. Тя е посещавана предимно от десетки туристи от намиращите на близо турски курорти Бодрум, Мармарис и Фетийе. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?