Следвайте ни

Откриха 780 гранати от Първата световна война в Турция

viber icon

Общо 782 ръчни гранати, датиращи от епохата на Първата световна война, са открити по време на археологически разкопки на могилата Амида или Амида Хьоюк - известна като сърцето на провинция Диарбекир, която се намира в историческия централен район Сур.

Той е бил дом на десетки цивилизации като урарти, асирийци, мидийци, перси, римляни, византийци, селджуци, османци и др.

Професор Ирфан Йълдъз от университета Диджле, който ръководи разкопки, каза, че екипът му всеки ден открива "нови изненади" в района.

Йълдъз подчерта, че екипът е намерил ръчни гранати и други боеприпаси, принадлежащи към османския период на 29 юли в северозападната част на стените на града.

"След два дни работа всички боеприпаси бяха открити. Разбра се, че те са били използвани както от османските, така и от съюзническите сили през Първата световна война", каза той и добави, че гранатите са с османски, британски и германски произход .

Той каза, че гранатите са взети от полицията за преглед.

„След прегледите тези, които могат да бъдат изпразнени, ще ни бъдат предадени и изложени в музеи“, каза Йълдъз и добави, че останалите ще бъдат унищожени.

"Диарбекир беше важен център в Първата световна война. Той беше щаб на 13-ти корпус. Смятаме, че оръжията, които не са искали да бъдат доставени след примирието на Мудрос (подписано на 30 октомври 1918 г. след Първата световната война) са погребани тук “, добави той.

Мудроското примирие е сключено между Османската империя и Антантата на британския линеен кораб „Агамемнон“ в пристанището на Мудрос (остров Лемнос, Гърция) на 30 октомври 1918 г. С него империята излиза от Първата световна война.

Мудроското примирие бележи края на Османската империя. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?