Следвайте ни

Откраднаха картина на Франс Халс за трети път

viber icon

Картината „Две весели момчета с чаша бира“ на нидерландския художник Франс Халс е открадната за трети път. Шедьовърът от 1626 година беше разположен в малък музей в град Лиърдам. При обира крадците са задействали алармата, но докато полицията пристигне крадците и произведението на изкуството са изчезнали.

Картината е крадена два пъти от създаването си до сега. Първият път през 1988 година, заедно с картина на Якоб ван Ройсдал. Произведенията били открити чак след три години. Вторият път е през 2011-та, когато същата двойка картини изчезват за период от шест месеца.

Самият Франс Халс е считан за изключително талантлив майстор на портретния жанр и е определян като един от най-добрите нидерландски художници редом с Рембранд. Творял в периода на Нидерландския златен век, Халс е известен с портретите си, най-вече на заможни граждани. Той рисува и големи групови портрети, много често на офицери. В картините му са представени различни слоеве на обществото: банкети или срещи на офицери, стрелци, еснафи, адмирали, генерали, търговци, адвокати и чиновници, странстващи музиканти и певци, рибарски жени, посетители на кръчми.

„Двете весели момчета с чаша бира“ е най-скъпият експонат в музея. Стойността му възлиза на 15 млн. евро. Полицията в Нидерландия заяви, че ще включи в разследването криминалисти и експерти по кражби на изкуство от националния отдел.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?