3906

Отказите за шенгенска виза за турци са 5 пъти повече, от тези за руснаците

Ердоган: Ще уредим визовия проблем, който се използва като политическо изнудване

Президентът Реджеп Тайип Ердоган вчера коментира някои водещи теми в страната пред Общото събрание на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB). 

Ердоган беше категоричен: „Ще разрешим визовия проблем, който напоследък беше използван като политическо изнудване, възможно най-скоро. Ще продължим да работим усилено, за да разчистим пътя ви във всяка област и да премахнем пречките които идват по пътя ни."

 

През последните години Турция е изправена пред обезпокоителен процент на отхвърляне на молби за шенгенска виза - почти пет пъти по-висок от този на ембарговата Русия.

 

Туристическите агенции в Турция изпитват сериозни трудности, тъй като тези, които искат да кандидатстват за шенгенска виза, трудно се вреждат във визовите центрове, а тези, които успеят да кандидатстват за виза, често са отхвърляни.

 

Турция, класирана като втория по големина кандидат за шенгенски визи след Русия, е изправена пред процент на отказ, който е почти пет пъти по-висок от този на Русия, която беше подложена на санкции след нахлуването ѝ в Украйна.

 

Сред петте най-големи държави, които са подали най-голям брой молби за Шенген през последните осем години, Турция сега държи неприятното отличие да има най-висок процент на отхвърляне, според онлайн новинарското издание Ekonomim .

 

Заради откази през 2022 г. са отменени близо 50 турнета, хиляди турци се наложи да отложат или отменят пътуванията си в Европа, а загубата на агенциите е близо 300 000 евро.

 

Визовият проблем за турските граждани беше на дневен ред и в края на 2022 г. Тогава МВнР извика посланиците на съответните държави и поиска ускоряване на визовите услуги.

 

Подчертавайки, че изборният процес е приключил успешно, Ердоган подчерта: „Проведохме парламентарните и президентските избори със зрелостта, подобаваща на нашата демокрация.

 

Ще търсим решения на проблемите, пред които е изправена страната ни с единни действия“, допълни Ердоган.

 

"Ще направим задълбочена оценка на изборния резултат. Наясно сме, че това бе съдбоносен вот, който ще има важни последствия.

 

Победител в изборите беше турската демокрация и нация. Всеки гражданин, който се чувства принадлежащ на тази земя, е безспорният победител в тези избори. 

 

Ние сме твърдо ангажирани с политика да не потискаме нашите граждани с инфлация. На ясно сме с проблемите, произтичащи от увеличенията на цените, причинени от инфлацията. Всички заедно ще видим положителните резултати от нашите действия“, заключи турския предидент.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хм…

Хм…

31.05.2023 | 17:18

Руснаците чакащи за виза са два вида, едните са бягащи опозиционери и за тях е ясно, другите са на управляващите и олигарсите близките милиардери, и за тях също е ясно.

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?