2374

Отказаха гориво за суперяхтата на бивш агент на КГБ

Хората следят внимателно лова на суперяхти, свързани със санкционирани олигарси. В последно време обаче дори и някои луксозни кораби, които принадлежат на други богати руснаци и не са в списъка със санкции, често също имат проблеми в Европа. Може би най-скандалният случай е този с величествения кораб "Рагнар", който заседна в Норвегия.

Business insider

Преди три месеца "Рагнар", луксозна яхта за 85 милиона долара, не можа да напусне Норвегия, защото местните доставчици на петрол отказаха да осигурят гориво. Абсурдното затруднение продължи повече от два месеца, принуждавайки капитана и 16-те членове на екипажа на борда да прибягват до риболов в местните води и печене на улова си.

Тогава капитанът каза пред медиите , че целият екипаж идва от западни страни и „няма нищо общо“ с руския собственик. От друга страна, норвежките доставки на петрол също обясниха, че е техен личен избор да не подкрепят нито един руски кораб, независимо дали собствениците им са санкционирани или не.

Business insider

Владимир Стржалковски, олигархът, който притежава "Рагнар", не беше в официалния списък със санкции на ЕС, въпреки че е добре известен бивш офицер от КГБ, който също заемаше няколко висши позиции както в правителството, така и в металната индустрия.

Платформите за проследяване на кораби отбелязаха, че масивният 224-футов (68 метра) кораб в крайна сметка напусна Норвегия в края на март и се насочи към Малта. 

Обстоятелствата на заминаването останаха мистериозни и нямаше официално обяснение как луксозният плавателен съд се сдоби с гориво и си проправи път от Норвегия след два месеца принудителен престой там.

Междувременно той продължи да пътува и достигна крайната си дестинация Турция - добре известно убежище за руските суперяхти, тъй като турското правителство открито критикува международните санкции срещу Русия. Business Insider съобщава, че е яхтата е пристигнала на средиземноморското терско крайбрежие в края на май, акостирайки покрай Мармарис.

Турция е крайната дестинация за известните Flying Fox, Solaris на Абрамович и няколко други луксозни яхти, свързани с олигарси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
БРАВО!

БРАВО!

10.06.2022 | 11:13

Браво на норвежките власти!

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?