49

Откараха десетки тежко пострадали от Газа за лечение в Турция

Таксите за обучение на студенти от Газа, за бъдат за сметка на турската държава

Турското правителство ще поеме таксите за обучение на студенти учещи за магистърски и докторски степени, дошли от Газа, Палестина. Това облекчение важи за тези които се обучават в държавни институции за висше образование в Турция, гласи указ подписан от турския президент Ердоган. 

Това решение предвижда, че за пролетния семестър на академичната 2023-2024 година държавата ще поеме разходите за обучение на тези студенти.

Освен това, държавата покрива таксите за обучение за бакалавърска степен на студенти от Газа, които посещават държавни турски висши учебни заведения. С това последно решение магистри и докторанти също са включени в тази програма, което означава разширяване на инициативата за финансова подкрепа.

Турски официални лица съобщиха, че 68 пациенти от обсадения палестински анклав Газа са пристигнали в страната във вторник за лечение.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа приветства пациентите и болногледачите, които бяха транспортирани от египетското международно летище Ел Ариш, близо до Газа, до военното летище Етимесгут в Анкара. Той заяви пред репортери, че групата включва 37 бебета и деца и 31 възрастни, включително четирима онкоболни. „Посрещнахме 114 пациенти до момента, а с новата група от 68 вече сме докарали 182 пациенти от Газа. Общо 359 души са докарани заедно с техните придружители“, уточни той. "Към днешна дата сме загубили двама пациенти. В момента 6 от дошлите пациенти са в реанимация. Състоянието на двама от пациентите в реанимация е тежко и те са интубирани." 

Подготовката за полеви болници в Газа е започнала и е определено подходящо място близо до граничния пункт Рафа, добави той.

Следващият трансфер на болни се очаква в началото на следващата седмица, отбеляза министъра, подчертавайки нарастващата нужда от трансгранично сътрудничество в областта на здравеопазването на фона на предизвикателствата в Газа. Той също така даде уверения, че тристранният координационен екип, включващ Турция, Израел и Египет, работи усърдно по подготовката за трансфера.

Най-малко 18 412 палестинци са били убити, 70% от тях жени и деца, и 50 100 други са ранени от израелската атака в Газа, заявиха здравните власти в Газа. Броят на израелските жертви при атаката на Хамас възлиза на 1200 според официалните данни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?