49

Отиде си откривателят на СПИН проф. Люк Монтание, който защити медиците ни в Либия

Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВ-вируса - вирусологът проф. Люк Монтание, е починал днес, съобщи френското издание FranceSoir.

Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен. Доктор Жерар Гийом - един от най-верните му сътрудници, съобщи пред изданието, че проф. Монтание "си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си".

Люк Монтание беше биолог и вирусолог, но преди всичко човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Освен че беше номиниран за Нобелова награда за медицина през 2008 г. за откриването на вируса на СПИН, той работи с най-големите научни институти в света - почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. 

Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания, пише френското издание.

"Въпреки напредналата си възраст и въпреки всички критики, които понесе през есента на живота си, особено от част от научната общност, Люк Монтание винаги се е борил за свободна наука. Имахме късмета да го посрещнем няколко пъти във FranceSoir и бихме искали да му отдадем всички почести, които му се дължат", добавя изданието.

Новината за кончината на нобеловия лауреат беше потвърдена и от неговата дългогодишна сътрудничка - генетикът проф. Александра Хенрион-Код, която написа днес в Туитър два поста: "Пожелавам на семейството и близките му комфорт, смелост и много мир в лицето на тази силна тъга. Призовавам за национален траур, защото Франция загуби изключителен учен с чувство за служба на нацията, готов да плати цената за истината". 

"Той просто се жертва за задачата да спаси това, което все още може да бъде спасено. Човек с рядка интелигентност, любопитен към всичко и осъзнаващ значението на това да служиш до края. Верен на науката до края. Силна болка и огромна благодарност. Благодаря ви, уважаеми професоре", пише тя в другия си туит. 

Последната публична поява на проф. Люк Монтание беше на 15 януари тази година на протеста срещу Covid сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка. 

На площада пред демонстрантите той заяви: "Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните".

Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в защита на българските медици, осъдени от режима на Муамар Кадафи за заразавянето на 400 деца със СПИН. Според него заразата в детската болница в Бенгази се е разпространила преди нашите медици да започнат работа там и е продължила и след тяхното задържане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Човек не подчинен на политическата измет

Човек не подчинен на политическата измет

10.02.2022 | 07:45

На 89-годишна възраст (18 август 1932 г. - 8 февруари 2022 г.) професор Люк Монтание почина в американската болница в Ньой сюр Сен. Доктор Жерар Гийом , един от най-верните му сътрудници, ни казва, че си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си. Той беше биолог и вирусолог, но и преди всичко човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Освен че беше обявен за Нобелова награда за медицина през 2008 г. за откриването на вируса на СПИН, той работи заедно с най-големите научни институти в света през живота си. Почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. Той подкрепя Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания . Въпреки напредналата си възраст и въпреки всички критики, които понесе през есента на живота си, особено от част от научната общност, Люк Монтание винаги се е борил за свободна наука. Имахме късмета да го посрещнем няколко пъти във FranceSoir и бихме искали да му отдадем всички почести, които му се дължат.

Отговори
10 1
Поклон

Поклон

10.02.2022 | 07:39

Човекът ерудит, но и честен до болка. Един от малкото Велики умове, който громеше фалшивата пандемия и то с безспорни аргументи.

Отговори
14 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?