3906

Отиде си един от великите умове - нобеловият лауреат Даниел Канеман

Даниел Канеман, който спечели Нобелова награда за пионерските си теории за поведенческа икономика, е починал на 90 години. 

Израелско-американският психолог е издъхнал в сряда, гласи съобщение от Принстънския университет, към чийто факултет той се присъедини през 1993 г. Причината за смъртта му, обаче, не е посочена.  

През 2002 година той печели Нобелова награда за икономика за изучаване на процеса на вземане на решения от хората (поведенческа икономика). Канеман, заедно с психолога Амос Тверски, разсеяха преобладаващото предположение в икономиката, че хората са способни да вземат повечето решения рационално.

Канеман и Тверски започват да изучават процеса на вземане на решения през 1974 година. Едно от първите им важни открития е концепцията за "нежелание за харчене“. Изводът е, че хората често имат силно желание да оставят нещата такива, каквито са, което се отразява на решенията, които вземат.
 
„Дани беше гигант в тази област“, ​​каза Елдар Шафир, бивш негов колега от Принстънския университет. „Много области в социалните науки просто не са същите, откакто той пристигна на сцената. Той много ще липсва", добавя той, цитиран от CNN. 

Канеман е роден в Тел Авив през 1934 г. , но родителите му се завръщат в Париж, когато той е на три месеца. Шест години по-късно, когато Канеман завършва първи клас, нацистите нахлуват във Франция и семейството му е принудено да носи жълтата звезда, която маркира евреите за масово депортиране в концентрационни лагери.

Баща му, който е химик изследовател, бил отведен, но след това освободен и семейството бяга в неокупирана Франция, за да прекара остатъка от войната в укриване. Баща му умира през 1944 г. и 12-годишният Канеман се премества в Палестина, точно преди създаването на държавата Израел.

Канеман учи математика и психология в Еврейския университет в Йерусалим и след това получава докторска степен. в Бъркли, изучавайки статистика, психология на визуалното възприятие.

След това, на 27 години, той се завръща в Еврейския университет, за да преподава статистика и психология и започва известното си партньорство с Амос Тверски, също професор по психология в Еврейския университет.

През 2002 г., шест години след смъртта на Тверски, Канеман печели Нобеловата награда за икономика за своите модели за това как интуитивното разсъждение е погрешно по предвидими начини.

Канеман интегрира прозрения от психологията в икономиката, особено по отношение на човешката преценка и вземането на решения при несигурност, каза Кралската шведска академия на науките в своя цитат тогава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?