49

Отбелязват с мирен протест и тамян 40-ия ден от земетресенията в Хатай

На 40-ия ден от земетресенията в южната турска провинция Хатай жените, живеещи в района Самандагъ, маршируваха с кандила с тамян и листа от ендемични растения, за да почетат паметта на онези, които са загубили живота си. По време на шествието бяха отправени молитви и често се скандираха лозунги на арабски и турски.

Анка

Традиционно в Турция хората отбелязват 40-ия ден от смъртта на любим човек със специални ритуали.

Анка

Известно е, че жителите на провинция Хатай изгарят вид тамян, наречен „бахур“ на погребения и покриват гробовете с босилек, известен с аромата си. Поради тази причина жителите на Самандагъ, които са загубили своите роднини и близки при земетресенията, кадиха с тамян (бахур) и носеха босилек на възпоменанието, организирано вчера.

Анка

Те оставяха босилек върху развалините на срутените сгради, покрай които минаваха.

Анка

По време на шевствието, което бе доминирано от болка и гняв, се отправяха молитви и често се скандираха лозунги на арабски и турски като „Ние сме тук, ние не си тръгваме“ и „Нашата мъка е нашият бунт“ и „Ние не прощаваме.”

Анка

Жена взе думата и каза, че те са оставени да умрат и никой не е застанал до тях в първите дни на трагедията. Говорейки на арабски, депутатът от прокюрдската Демократическа партия на народите (ДПН) Тюлай Хатимоглуларъ заяви: „Ние сме от Самандагъ, родени сме тук, ще живеем тук, ще умрем тук.“

Анка

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?