46

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

Днес отбелязваме Световния ден на захарния диабет. Той се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация, а през 2007 г. с резолюция  на ООН става ден, официално признат и от ООН.

Датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест  през 1921 г., изолира инсулина от панкреаса. Името му идва от латинската дума “insula”, което значи остров. Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на захарния диабет. Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 г. на 14-годишен пациент, който живее с инсулин още 14 години. Първоначално се е използвал свински или говежди инсулин, който обаче е давал чести нежелани реакции. През последните десетилетия се използват само човешки инсулин.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

 В България има над 500 000 души, диагностицирани със захарен диабет, като над  220 000 души от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения на диабета, като най-честите са сърдечносъдови или бъбречни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?