Следвайте ни

Отбелязваме Световния ден на брайловата азбука

viber icon

Днес отбелязваме Световния ден на брайловата азбука. Датата е избрана специално да съвпада с рождения ден на изобретателя на азбуката за незрящи – Луи Брайл, който се ражда на 4 януари 1809 година във френския град Кувре. Самият той ослепява като дете, едва на 3 години, след инцидент в работилницата на баща си. Това го амбицира и на 15-годишна създава код за изписване на текст и музика, предназначена за незрящи. Той е вдъхновен от т.н. „нощно писане“ – система, разработена от военните сили, включваща 12-точков код за предаване на секретни съобщения. 

Брайловото писмо се състои от 63 комбинации от 6 релефни точки, разположени в 2 вертикални колонки от по 3 точки. Чрез него се изобразяват буквите на всички азбуки, цифрите, нотните знаци и други символи на писмената реч. Към днешна дата е пригодим към почти всеки продукт за четене – книги, списания, документи, валута, листовки и кутии на лекарства, бутони в асансьори. Включително брайлов електронен дисплей, приспособен за компютърни технологии. 

Брайловата азбука е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?