1939

Отбелязваме Световния ден на бялата мечка

27 февруари е Международният ден на бялата мечка. Целта на провеждането му е да се привлече вниманието на обществото към необходимостта от опазване на вида.

Тези интелигентни и загадъчни същества винаги са били обект на интерес от страна на учени и изследователи. В суровата и дива пустош на Далечния север животът им никак не е лек. Трудното намиране на храна често ги изправя пред тежки предизвикателства и изпитания. Полярната мечка е най-големият хищник в света.

Любопитен факт е, че полярната бяла мечка всъщност не е бяла. Козината ѝ е прозрачна, а илюзията за белия цвят се дължи на отражението на слънчевата светлина. Кожата на полярната мечка под козината ѝ е черна. Полярните мечки обикновено живеят сами. Този вид е изчезващ и е поставен под закрила.

Полярните мечки са способни да пренастройват метаболизма си, което им позволява да издържат дълги периоди от време, без да се хранят. Освен че полярната мечка е изключителен плувец, известна със способността си да преплува стотици мили, средната скорост на плуване, която може да развие, е около 10 км/час. Продължителността на живота на бялата мечка на свобода достига до 40 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?