Следвайте ни

Отбелязваме Международния ден на жената: Честит празник, дами!

viber icon

Днес е 8-и март - Международният ден на жената. Празникът ще бъде отбелязан с множество инициативи.

В София точно по обяд пред сградата на Съдебната палата в небето ще бъдат пуснати черни балони. Целта е да се обърне внимание на проблема с домашното насилие. По данни на фондация „Аме” през миналата година поне 19 жени са загубили живота си по време на извънредното положение.

За пета поредна година ще се проведе и традиционното шествие за правата на жените. Тази година то ще премине под мотото „Винаги на първа линия”.

Българката Ана Маймункова е тази, която предлага 8 март да е Международен ден на жената. Това става по време на Втората конференция на жените комунистки в Москва през 1920 година.

Първият празник е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаването му се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20. век. Датата се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Те са атакувани и разпръснати от полицията. В следващите години има други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува денят на работничките. На следващата година Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. - във Франция и Русия. На Запад Международният ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Под-новява се със зараждащия се феминизъм през 60-те години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Anatema

Anatema

09.03.2021 | 11:10

MEJDUNARODEN PRAZNIK,NO SAMO TEORETICHNO PO SVETA , A PRAKTICHESKI SAMO V IZTOCHNI, EVROPEYSKI BIVSHI KOMUNISTICHESKI STRANI I GOSUDARSTVA I E SAZDADEN PAK KAKTO I VSICHKI ORGANIZATSII PO SVETA I U NAS I U VAS OT ,E V R E I T E SAS TSEL RAZRUHA NA SEMEYSTVO,SEMEYNI TSENNOSTI,VYARA,RELIGIYA,TRADITSII,MINALO I BADESHTE !

Отговори
1 0
Асен

Асен

08.03.2021 | 11:12

Опрайти си датити, нещо съ сбъркано.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?