49
Следвайте ни

От вносител Турция се превръща в износител на вятърна енергия

viber icon

Първата турска асоциация на износителите на оборудване и услуги за възобновяема енергия ще бъде създадена в Измир, наречена „вятърната столица на Турция“, в рамките на Асоциацията на износителите от Егейско море (АИЕ).

Джак Ескинази, главен координатор на АИЕ, заяви, че новата асоциация има за цел да помогне на компаниите за възобновяема енергия в Турция да обединят усилията си, като ги съберат под един покрив, за да бъдат в крак с непрекъснато развиващите се технологии и научноизследователска и развойна дейност в сектора на възобновяемата енергия.

Той каза пред Анадолската агенция (AA), че Турция е постигнала голям напредък в производството на оборудване за вятърна енергия до степен, че страната ще може да произвежда подобни турбини почти 100 на сто на местно ниво.

Започна работата по създаването на планираната асоциация, в която 309 фирми за възобновяема енергия, от които 200 се намират в Измир, се анализират според тяхното производство, услуги и регистриран износ.

Част от работата на асоциацията ще бъде в провеждането на много щателно проучване за формиране на система за износ на възобновяема енергия.

Алпер Калайджъ, председател на Асоциацията на енергийните индустриалци и бизнесмени, каза, че вече са започнали да търсят експортни предприятия в сектор на възобновяемата енергия за създаване на сплотена система.

Голяма част от необходимата техническа работа вече се покрива от проект на Европейския съюз „Най-доброто за енергията“, който стартира през 2020 г., обясни Калайджъ.

Резултатите установяват, че 67 на сто от компаниите в сектора са износители, 90 процента са повишили доходите си, а 83 на сто са увеличили своята рентабилност през последните две години.

Теренните проучвания показват също, че износът на оборудване за вятърна енергия на Турция възлиза на над 500 милиона долара годишно, според Калайджъ.

Той подчерта, че планираната асоциация на износителите също ще бъде контактна точка за международните инвеститори, които планират да навлязат на турския пазар. 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?