Следвайте ни

От началото на годината 2105 горски пожара горяха в Турция СНИМКИ

Нови кълнове на растения се появиха в изгорелите райони

viber icon

Последните два месеца може би бяха най-лошото време за Турция с огромните горски пожари бушуващи предимно в средиземноморските райони.  Още стотици огнени стихии обхванаха страната между януари и август. Главната дирекция по горите обяви, че са се борили с 2 105 горски пожара от първия месец на 2021 г., като 1597 от тях бяха в селските райони.

Радостната вест е, че нови кълнове на растения са се появили в изгорели райони около седмица след гасенето на пожарите.

Само миналата седмица и през уикенда шест нови горски пожара избухнаха в провинциите Измир, Ширнак, Бурдур, Одрин, Анталия и Йозгат, но усилията на пожарникарите бързо ги потушиха. Дирекцията обяви, че всички изгорени гори ще бъдат залесени при първа възможност.


И днес малки колони дим продължават да се появяват тук -там в огромната горска площ, която стана жертва на горски пожар в Южна Турция преди 25 дни.

Пожарът беше сред многото, които удариха окръг Манавгат в провинция Анталия от 28 юли. На пожарникарите бяха необходими 10 дни, за да потушат пламъците, които допълнително нараснаха след сливането с друг горски пожар наблизо. Пламъците опустошиха площ от 75 000 хектара.


„Изминаха повече от три седмици, но все още можете да видите дима. Корените на дърветата се превръщат във въглища и когато са изложени на кислород, отделят дим. Това е явление, което понякога може да продължи седмици “, каза Гьокче Джошкун, наблюдател на птици, който беше в района. 

Пожарникарите редовно проверяват изгорелите гори, за да потушат потенциалните колони с дим и да изчистят отломките, оставени след пожари.


На властите бяха необходими около две седмици, за да потушат всичките 240 пожара, които бяха обхванали страната и се появиха в заглавията на световните медии. Най-тежките пожари бяха в района на Манавгат в Анталия и обширни области в близката му провинция Мугла. Те убиха най-малко осем души, опустошиха села и отнеха живота на голям брой животни. Високите температури, ниската влажност и силните ветрове удължиха пожарите, което предизвика евакуацията на стотици хора, особено в селата близо до епицентъра на пожарите.


Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли заяви, че теренните проучвания ще бъдат проведени в изгорели райони, преди да се подготви почвата за засаждане на нови фиданки. Това се планира да стане след първите валежи, които вероятно ще бъдат през ноември.


„Тези места отново ще бъдат вечнозелени в рамките на пет години“, каза Пакдемирли пред Анадолската агенция (AA) по-рано този месец. "Ще засадим около 252 милиона фиданки.", допълни той.


Междувременно Дирекцията по горите в Анталия продължава рехабилитацията на почвата за усилията за залесяване. Булдозери изравняват изгорелите площи, преди планираното засаждане на фиданки. Досега са рехабилитирани 100 хектара земя.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Каскетът Гешефт

Каскетът Гешефт

03.09.2021 | 16:13

Виновни са Путин, турските комунисти и руските шпиони!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?