Следвайте ни

От днес човечеството живее на кредит

viber icon

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година и това е с два месеца по-рано, отколкото преди 20 години, сочат изчисленията на неправителствената организация Global Footprint Network, предаде БТА.

Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията.

"Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет", предупреждава тя.

Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети.

За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове.

"Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 %, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява организацията.

"Може да звучи плашещо, но научните изследвания са такива, че ако в следващото десетилетие не вземем радикални мерки, може да бъдем изправени пред необратима разруха на естествения свят и колапса на нашите общества", каза наскоро сър Дейвид Атънбъро, известен британски естественик и популяризатор на естествознанието.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?