Следвайте ни

Освободиха 4 украински моряци след пет години затвор в Либия

viber icon

Четирима украински граждани - членове на екипажа на танкера „Капитан Хаям“, който беше задържан в териториалните води на Либия на 13 февруари 2016 г., се завръщат в Украйна. Моряците Евген Морар, Владимир Тостохан, Олег Войнеровски и Павло Чайка вече са на път за вкъщи.


През декември 2017 г. либийски съд осъди четири украинци и други членове на екипажа на танкера Капитан Хаям на пет години затвор.


Тъй като двама украински моряци имат здравословни проблеми, представители на Украйна многократно повдигаха въпроса за освобождаването им по хуманитарни причини в преговори с либийската партия.


Президентът Владимир Зеленски похвали освобождаването на украинските граждани и отбеляза, че най-накрая ще успеят да отпразнуват Коледа със своите роднини и приятели.


Държавният глава също благодари на украинските дипломати, Министерството на външните работи, турски висши дипломати и други агенции за тяхната работа, която даде възможност на украинците да се завърнат у дома. 


Украинският президент Зеленски изрази своята благодарност и към президента на Турция за ролята му в евакуацията на украинския екипаж. „Специални благодарности на Реджеп Тайип Ердоган за съдействието за евакуация на нашите граждани“.


Посолството на Турция в Киев сподели съобщение относно евакуацията на украинския екипаж. „Приветстваме и завръщането на четирима украински моряци в родината им след пет години. Поздравяваме всички, които са показали усилия ”, се казва в изявление на посолството.


"Украинската държава не забравя и не оставя своите граждани в беда. И ние правим всичко възможно, използваме всички канали, за да могат украинците, които искат да се върнат у дома, да го направят. Тъй като държавата съществува за гражданина, за да защити правата му и свободи. И гражданите защитават страната ни. Точно така трябва да бъде ", каза Зеленски.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

08.01.2021 | 16:39

TURTSIYA I UKRAYNA STRATEGICHESKI PARTNORI !

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?