46

Освен розово масло: Ето кои продукти Турция патентова в ЕС

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви, че Турският институт за патенти и търговски марки (TÜRKPATENT) на 5 януари е подал заявление за регистрация до Европейската комисия за 10 типични за страната продукти и вкусове. Така броят на молбите от Турция, чиито процедури са в ход в ЕС, се увеличи до 42.

В изявление на Министерството на промишлеността и технологиите днес беше дадена повече информация за продуктите, за които е подадено заявление за регистрация в Европейската комисия.

АА

„Тези продукти са розово масло от Ъспарта, домата Аяш, меда от Бингьол, прасковата от Бурса, сиренето от Езине, ягодата от Хююкk, зехтина от Килис, Месир маджунът от Маниса, чаят от Ризе и артишока от Урла. Всички тези турски продукти, ако бъдат одобрени ще бъдат под защита и контрол на международно ниво."

Варанк заяви, че в момента има 8 продукта от Турция, регистрирани в ЕС. Този брой ще се увеличи до 9 заедно с кюнефето на Антакия, който все още е в процес на одобрение. „Имайки предвид потенциала на нашата страна, трябва да увеличиме тези числа бързо.

Предвиждаме да увеличим броя на географските патентовани продукти до 100 в Европейския съюз (ЕС ). 

До момента потенциалния брой на типични географски продукти от Турция надхвърля 1300.

Министър Варанк посочи, че са започнали популяризиране на международно ниво на тези продукти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мимето

Мимето

16.01.2023 | 18:36

Е, за нас пък остават Розовата долина и Корнела

Отговори
1 0
Имаше едно време един турски сериал, комедия

Имаше едно време един турски сериал, комедия

16.01.2023 | 18:01

Главният герой се казваше Кахраман Баклаваджъ, тоест Герой Баклаваджия. Та тогава гърците да вземат да патентоват баклавата в Евросъюза като своя. И турските баклаваджии ходеха да протестират и да хвърлят камъни. Пък дъщерята на Баклаваджъ да вземе да се залюби с едно гърче. И като се срещнаха семействата, в ресторанта турчинът си поръчал свинска пържола, хареса му, докато не разбра, какъв грях е сторил. Опита се да я извади обратно, не стана, пък си рече, той Аллах ще ми прости.

Отговори
0 0
Патент

Патент

16.01.2023 | 18:34

А нашата мила розова долина да побърза

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?